Wednesday, September 1, 2010

Dah tak mengidam dah!

Salam :)

Hehehe. Mengidam apa agak2 korang? Heee. Saya mengidam TOMYAM AYAM sebenarnyaaa! Untuk sesiapa yang mengenali saya sepanjang 4 tahun sesi bersekolah di Perlis, mesti tau saya hantu tomyam ayam. Dan bagi saya penanda aras sesuatu kedai tu sedap ke, tak sedap ke adalah tomyam ayam dia. So 4 tahun kat sana memang heaven tomyam laa, sebab kedai makan semua plus minus mesti ada tukang masak Thailand. So tomyam sana memang superbb perghh berasap gilaa. And yang palingggg saya suka order jugak adalah Nasi Goreng Tomyam. Perghsss. Sedaps siots.

So hari ni sebab dah terbayang2 bau, tekstur dan kepedasan tomyam saya telah decide nak masak ayam goreng tomyam. Cubajaya gila sebab tak penah buat oke. Kat Trg ni tak pernah lagi jumpa nasi goreng tomyam atau ayam goreng tomyam ni. Kalau order sure dia bagi nasi goreng + tomyam. Pastu nak suruh bayar harga 2 meal tu. Huaaa nangis. Boleh sampai rm8 bai. Gila apa. Huuu.

So ni resipi nak buat ayam goreng tomyam. Serius sedap. Spesel untuk orang yang tak berapa suka kuah atau sup2, tapi sukaaaa tomyam :D bukan macam Cik Has ye, dia memang hantu sup. Hee :D

Ayam Goreng Tomyam

Bahan2
500gram-600gram ayam
3-4 sudu pes tomyam apa2 brand
6-7 cili padi, diketuk
1 batang serai, hiris
1 1/2 bawang merah, hiris
2 bawang putih, hiris
1 inci halia, hiris
1 sudu gula
1 batang carrot, potong panjang2
2 tomato saiz kecik, potong 6
Daun limau purut 4-6 helai
Air secukupnya
Minyak masak untuk tumis
Garam kalau perlu (saya tak masukkan sebab dah cukup masin pes tomyam tu)

Cara2 :
1.Tumis bahan yang dihiris dalam minyak sampai naik bau. Lepastu masukkan pes. Masak sampai pes tu dah pecah minyak. Masuk cili padi.
2.Masukkan ayam, tambah air sikiiiit je supaya ayam tu boleh masak slow2. Tutup periuk sementara tu. Campur kan carrot atau veggie lain macam bunga kobis/ baby jagung etc. Tambah gula.
3.Masak sampai air ayam tu dah kering and ayam masak. Rasa sikit oke tak. Kalau tawar tambah garam.
4.Hiris daun limau purut and tabur. Masukkan tomato.
5.Kacau sampai semua sebati then tutup api.
6.Serve dengan nasi panas. Nyamm!


sedapp :D

Tadi buat ayah cakap pedas, tapi anak ayah yang sorang ni memang fav dia pedas he he he. Tu x blend lagi cili2 nya. Kalau blend konfirm semua telinga berasap. Kalau dah takde idea boleh la try resipi ni. Sekarang ni dah last2 ramadhan ibu pun dah takde idea, so Qilah to the rescue. Macam2 resipi try wakaakaka.

Oke dah tak ngidam dah. Senyum lebar oke~! :DD

p/s : Takziah kat fam Gee atas pemergian Toksu nya. Al-Fatihah.

Regards, Qila

No comments:

Post a Comment

So, tell me what you think.